sobota 24. prosince 2011

Jiné hodnoty

Jistě si někteří, alespoň ti, kterým jsem to říkal, možná vzpomenou na jeden docela zajímavý rozdíl mezi kulturou východoasijskou a evropskou/křesťanskou latinské provenience. Na to jsem nepřišel zde, ale v Praze, kde jsem byl spolu s onou již dříve zmiňovanou Taiwankou - Narancou. Týkalo se to draka a narazili jsme na to na jednom z nádvoří Pražského hradu, vedle Chrámu sv. Víta, kde stojí socha sv. Jiří na koni, zabíjející draka. Tehdy byla Naranca dost šokována. Pro ně je totiž drak jedno z nejposvátnějších zvířat, ne-li nejposvátnější. Zabíjet draka je pro ně něco jako pro Indy zabíjet krávu. Jeho důležitost vyšla najevo minulý týden na jedné hodině čínštiny. Byla to speciální hodina. Pánčitelka nám povídala o čínském novém roce, o zvyklostech, o kaligrafii a to celé pak plynule přešlo v naše kaligrafické pokusy. Čínský zvěrokruh střídá zvířata po jednom roce. Jejich rok je kombinací lunárního a solárního kalendáře, takže nový rok pro ně není pevně dán, začátek se pohybuje někde mezi půlkou ledna a půlkou února. No a rok 2012, který pro ně začne 23. ledna, bude rokem draka. Pánčitelka nám řekla, že tato skutečnost uvedla letos Taiwance v jakousi "svatbovou mánii". Bylo to skutečně poznat - kampus NTU má několik pěkných zákoutí a během těch čtyř měsíců, co tady jsem, jsem mohl být svědkem mnohých novomanželských focení. Důvod? Kdo se narodí ve znamení draka, má prý před sebou úspěšný život, tedy alespoň kariérně (jelikož "úspěšný" je dost relativní pojem) - budou z nich doktoři, právníci, politici a tak dále. A kdo by nechtěl mít dítě právníkem nebo doktorem?
Kdo by se snad zajímal, zvířata v čínském zvěrokruhu jdou po sobě následovně: Krysa, Buvol, Tygr, Zajíc, Drak, Had, Kůň, Koza, Opice, Kohout, Pes, Vepř. Dvanáct zvířat, opakují se po dvanácti letech. Drak bude v roce 2012, byl v roce 2000 a 1988. Tak si podle toho můžete určit svoje znamení. Jen připomenu: čínský nový rok začíná někdy v lednu/únoru. To znamená, že ti, kdo jsou takto na začátku, si ještě musí zjistit přesný začátek roku v tom kterém roce, aby věděli, kam se počítat.
No ale trošku jsem odběhl. Takže v Číně je drak super. V křesťanském světě se stal zpodobněním ďábla. V severské mytologii taky nic moc: kořeny Yggdrassilu, stromu světa, ohlodává drak Niddhogg. Řecká mytologie má zase Scyllu, mnohohlavého draka, který byl jednou z překážek Odyssea. Staroegyptský Apep (Apophis) byl sice obrovský had, ale dal by se považovat za draka. Ten byl protějškem slunečního boha Rea, který s hadem sváděl souboj každou noc, kdy ve své sluneční bárce plul vodami podsvětí. Prostě drak to má v Evropě a okolí špatný.

Ale to není vše.
Budou to tuším už tři týdny, co jsme byli v sestavě Jorane, Laura, Evelyn a já v Jiufenu. Je to takové pěkné malé přímořské městečko, které je především zajímavé svými starými čajovnami a dloooouhou ulicí plnou stánků s jídlem, čaji, jídlem, jídlem, čaji, oblečením, jídlem, jídlem, ale také a skoro především různými druhy suvenýrů. Nechci nějak kazit překvapení, ale odkaz tohoto výletu mnozí z vás pocítí.
V mém fotoalbu jsou z tohoto výletu dvě nebo tři fotografie, které, pokud vás zaujaly natolik, že jste se nad nimi zastavili, ve vás určitě vyvolaly spoustu otázek. Jedná se o obrázky figurín příslušníků SS. Jak u nás (já), tak ve Francii (Jorane) toto je téměř nemyslitelné a nejspíš by to bylo považováno za propagaci nacismu. Taiwanci to tak nevnímají. Více světla na to vrhla jedna z mých přednášek, kde se profesor mimojiné zmínil o postoji Taiwanců (a nejspíš hlavně Taiwanek) k nacistům. Řeknou si, "Ooo, to jsou ti pěkní blonďáci ze starých filmů, že?" Pro ně je to moc vzdálené, aby to vnímali jako nějaké historické trauma. Mají svá.

No a o nich, stejně jako o dalších věcích, budu pokračovat v dalším záznamu.

Žádné komentáře:

Okomentovat