úterý 20. prosince 2011

Trivia

S obrovským zpožděním bych rád napsal pár řádků o někomu již avizované soutěži ve Wu Shu, což je slovo, které se zde používá pro bojová umění.
Soutěže se zúčastnilo poměrně velký počet škol. V základě se to celé rozdělilo na dvě velké části: na ty, kteří se bojovým uměním věnují profesionálně, tzn. je studují na vysokých školách, a na amatéry, čili nás. A dál už se to dělilo tak, jak by se dalo čekat: ženy-muži, skupiny-jednotlivci, bez zbraní-se zbraněmi, atd. My jsme byli skupina a byla to skupina v kategorie žen - můžou si prý vzít na pomoc až dva borce, takže bylo všechno v pořádku. No, a jelikož byl v kateogorii amatéři - ženy - skupiny pouze jeden tým, my, soutěž jsme vyhráli. Ale abyste si nemysleli - i přesto jsme dostali docela slušný počet bodů. Průměr je prý tak 8,7, my jsme měli 8,75.
Myslím, že zde nejlépe poslouží video. http://www.youtube.com/watch?v=NzqTiebKoDw&feature=related
Jak jsem řekl není moc o čem povídat. A tak se posunu o hodinu dál, do doby, kdy jsem se ze soutěže vracel dlouhou jízdou metrem. Ve fotogalerii jsou dvě fotky, které myslím dobře ilustrují, jak to uvnitř vlaku metra vypadá. Je to, tuším, v sekci Kultura a lifestyle. Vidíte, jak se tam vše leskne, jak je tam čisto? Téměř na konci cesty se stala zajímavá věc. Nastoupily dvě slečny, jedna z nich měla v rukou nějaké pití (samozřejmě nepila, pokud nechtěla dostat pokutu v přepočtu asi 4500 Korun). Nějak to cuklo a pití se rozlilo po podlaze. A co udělala slečna? Sebrala ubrousky a dala se do utírání. Dřív jsem jen tušil disciplínu Taiwanců, která by mohla být za onou všudypřítomnou čistotou. Teď jsem stal jejím přímým svědkem.
O tři dny dříve, 25. listopadu (ano, až s takovým zpožděním dneska píšu) byly vyhlášeny výherní čísla invoice lottery. O co jde? Každý doklad o zaplacení, který dostanete v obchodech, restauracích a podobně, obsahuje osmimístné číslo. No a každé dva měsíce jsou vybrána výherní čísla a pokud se s nějakým dokladem trefíte alespoň posledními třemi čísly, vyhráváte, a to minimálně 200 taiwanských dolarů. Pokud se naopak trefíte všemi čísly, výhra jde do milionových částek. Tento systém byl zaveden pro zvýšení vládních příjmů z daní v roce 1951 a prý se díky tomu v tom roce vybralo oproti tomu předchozímu o 75 % víc.
Zakončím poznámkou o televizi. Tady jsou všude. Na stanicích metra. V restauracích, v jídelnách. Na chodbách. Jistě mnozí z vás nemáte rádi velké množství reklam, které nova a prima cpou každou půl hodinu i do filmů. Možná si někteří vzpomenete, jak jsem minulý rok říkal, že to je ještě dobré, v Americe je to každých 15 minut. Shruba. Tady jsou reklamy snad pořád. Možná tedy mají vždy naladěny specifické programy, ale zatím jsem neviděl, kromě některých čínských/taiwanských telenovel nic, co by mělo děj. A je zajímavé, jak jsou telenovely zde hltány. Mohl jsem být svědkem zajímavého úkazu, kdy v "hlavní" školní jídelně, běžně plné, sedělo mnoho lidí, hlavu zakloněnou a oči upřené na obrazovku, nevnímajíc okolí.
Co se týče zpráv, jsou dost často zaměřeny na Taiwan. Zvláštní je jejich záliba v individuálních tragédiích, haváriích, krádežích, loupežích a tak podobně. Prostě ve všem, co je snad nějakým způsobem "senzační" a co by člověk našel na stránkách bulvárního tisku. Opět říkám, nevím, možná mají kanály, které pokrývají více informací. Ale jinak je to Taiwan, Taiwan. Pokud je tam něco ze zahraničí, tak pak z toho pro ně nejbližšího. Takže v posledních dnech mluví o smrti Kim Čong-Ila, o Havlovi ale ani zmínka.

Žádné komentáře:

Okomentovat